5.5.2007

Sinilauseesta jälki-istuntoa

Vinokulmaisen kolmion ratkaiseminen perustuu sinilauseeseen, kosinilauseeseen ja siihen, että kolmion kulmien summa on 180 astetta. Sinilause on siis keskeinen lause vinokulmaista kolmiota ratkaistaessa.

Sinilauseen mukaan kolmion kulman sinin suhde vastaisen sivun pituuteen on aina sama. Jos kolmion sivut ovat a, b ja c ja niiden vastaiset kulma alfa, beta ja gamma, on sinilause siis seuraava:
sin(alfa)/a = sin(beta)/b = sin(gamma)/c.

Olin opettanut 9-vuotiaalle pojalleni Villelle sinilauseen ja kosinilauseen. Hän ei tietenkään ymmärtänyt asiasta mitään. Osasi vain lausua nämä lauseet. Tietenkin hän esitti lauseet koulussa. Sinilause: sini alfa per aa on sini beta per bee on sini gamma per see.

Tästä tuli jälki-istuntoa, sillä opettajan mukaan poika oli puhunut tuhmia. Siis sinilauseen osaamisestakin voidaan rangaista!

Tämä rankaiseminen saattoi johtua siitä, että
  • poika korosti liikaa lauseen loppuosaa, jolloin siitä tulee perselause. Tätä hän ei kylläkään koskaan kotona tehnyt.
  • yksi sana oli irrotettu kokonaisuudesta. Näin tapahtuu usein arkielämässä. Luetaan kuin piru Raamattua.
Joka tapauksessa tapahtuma kuvaa sivistyksen puutetta. Jokaisen sivistyneen ihmisen pitäisi tuntea sinilause, joka on yksi länsimaisen kulttuurin perusteista.

1 kommentti:

Leena Helttula kirjoitti...

Hieman myöhään tulee kommenttini ;)
Valitettavasti sinilause ei kuulu yleissivistykseen. Minulla on nyt takanani 20 vuotta iltalukiossa ja muutama aikanaan päivätöistäkin. Lyhyen matematiikan oppimäärässä sinilausetta ei koko näiden 20 vuoden aikana ole käsitelty. Alakoulujen opettajat eivät useinkaan pitkää matikkaa ole lukeneet. Luokanopettajakoulutukseen kun tässä Suomen maassa pääsee, vaikkei olisi kirjoittanut minkään tason matematiikkaa.
Olen kuullut montakin huolestuttavaa tarinaa täysin väärin korjatuista koetehtävistä. Joskus minusta tuntuu, että ennen kuin minä voin aloittaa opettamisen, pitäisi voida tyhjentää oppilaan muisti ensin. Onnekseni suurin osa kursseistani on pitkää matikkaa eikä sieltä sentään löydy matikkapelkoisia :)