6.5.2007

Oikea vastaus on väärä vastaus

Tämä tapahtui pojalleni Villelle peruskoulun neljännellä luokalla.

Opettaja pyysi tunnilla oppilaita sanomaan H:lla alkavia sanoja. Poikani Ville sanoi heti H:lla alkavan sanan homo. Homoutta oli silloin käsitelty paljon TV:ssä ja tuli pojalle heti mieleen - ehkä vähän hupimielessä. Opettaja karjaisi hänelle sen enempää perustelematta: Ulos! Tämän jälkeen toinen Ville, joka oli vielä useammin luokasta ulkona kuin meidän Ville, hihkaisi toisen H:lla alkavan sanan huora. Opettaja käski myös hänet heti ulos.

Siellä oli sitten kaksi Villeä luokan oven ulkopuolella. Molemmat olivat sanoneet oikein H:lla alkavan sanan - vai olivatko. Ilmeisesti molemmissa sanoissa on H ensimmäinen kirjain, mutta ovatko ne sanoja. Tätä ne varmaankin ovat, mutta eivät tässä yhteydessä opettajan mielestä sopivia sanoja. Siis se mitä on viisasta sanoa riippuu tilanteesta. Opettaja teki aivan oikein, kun puuttui asiaan. Tapa olisi ehkä voinut olla toinen - opettavampi.

Oli niin tai näin, tässä tapauksessa oikea vastaus oli väärä vastaus.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Täysin sattumalta luin tämän pienen kirjoituksesi. Todellista rohkeutta opettajalta tuossa tilanteessa olisi osoittanut se, että hän olisi uskaltanut tarttua näihin sanoihin ja niiden merkityksiin. Tietenkin oppilaalla on oikeus vastata h:lla alkavaksi sanaksi homo, sehän on täysin oikea vastaus. Tällaiset tilanteet ovat mielestäni erittäin hedelmällisiä hetkiä, jolloin opettajan rooli todellakin paljastuu myös kasvattajan rooliksi. Tuohan on oikeastaan täydellisen luonnollinen tilaisuus tarttua korteen ja miettiä todella sitä, miten tuota sanaa kannattaa käyttää ja mitä se oppilaille ja opettajalle tarkoittaa. Samaten on sanan huora laita. Opettajat ja oppilaat varmasti kuulevat sitä aivan käsittämättömissäkin tilanteissa, ja oliskin ehdottoman hyvä asia, jos opettaja voisi aidosti kertoa oppilaille, mitä ajatuksia se esimerkiksi naisessa herättää, jos häntä syyttä kutsutaan huoraksi. Paljon ajatuksia herättävä tapahtuma joka tapauksessa!

- Tuleva ope