28.4.2007

Esko Laitinen matematiikan opetuksesta

Esko Laitinen oli konetekniikan yliopettaja ja koneosaston osastonjohtaja Tampereen teknillisessä oppilaitoksessa vielä 1990-luvun alussa. Hän on sanonut seuraavasti matematiikan opetuksesta tekniikassa:

"Tietenkään ei ole tarpeen kirjoittaa uutta oppikirjaa sen takia, että siinä esiteltäisiin lujuusopin differentiaaliyhtälöiden johtaminen. Se on edelleen tehtävissä lujuusopissa.

Pitäisi opettaa differentiaaliyhtälöiden ajattelutapa ja hyötykäyttö. Yhtälöiden taustalla oleva matemaattinen rakenne.

Tilanne on sama kuin trigonometrian opettamisessa. Mekaniikan vektoreiden laskemisessa voidaan tarvittava trigonometria opettaa ohimennen mekaniikan yhteydessä. Mutta silloin jää oppimatta koko se trigonometrian matemaattinen järjestelmä, jolla on muutakin käyttöä kuin vektoreiden jako komponentteihin. Trigonometria on edelleenkin syytä opettaa matematiikassa, johon on kerätty kaikki trigonometriaan liittyvät asiat. Samoin on tarpeen opettaa differentiaaliyhtälöt asiaryhmänä. Silloin yhdessä sovelluksessa opitut asiat voidaan siirtää muihinkin sovelluksiin."


Tämä on viisaasti sanottu. Ennen oli tällaisia viisaita laaja-alaisia tekniikan opettajia myös päättäjissä. Enää ei ole - ei ainakaan kaikkien tekniikan alojen johdossa. Monilla tekniikan aloilla matematiikan opetusta on vähennetty todella paljon. Esimerkiksi kone- ja autotekniikassa differentiaaliyhtälöitä ei opeteta enää ollenkaan!

Ei kommentteja: